Slimme oplossingen voor de hal


Het is misschien wel de belangrijkste ruimte van het huis; de entree, de gang of de hal. Hier kom je iedere dag binnen en ga je iedere dag weer op weg naar het avontuur. Het hoort je een gevoel van rust en overzicht te geven. Een fijne plek om thuis te komen. Hoe ziet jouw gang eruit? 

Tip 1 – Benut je verborgen plekjes
De gang is vaak zo’n plek met onhandige kiertjes en hoekjes. Bijna geen 1 gang is hetzelfde, zelfs niet in een nieuwbouwwijk. Je hebt er vaak meerdere deuren; een meterkastdeur, een voordeur die ruimte nodig heeft, een deur naar de woonkamer en vaak ook een wc-deur. Sommige huizen hebben ook een trap in de gang. Maar, al deze onhandige hoekjes zijn ook kansen om dingen op te slaan. Ga op zoek naar de potentie van je gang en deze handige plekjes. Denk bijvoorbeeld aan de binnenkant van je meterkast voor een schoenenzak of een rij met haakjes voor de sleutels (hang dit nooit in het zicht voor bezoekers). Je kunt in zo’n vakkenzak ook heel goed wat make-up en een borstel bewaren voor last-minute aanpassingen, hang er dan ook gelijk een spiegel bijJ.

Maar, kijk ook eens naar je trap. Heb je een trap in de gang, dan is het vaak een gesloten trap, dus dan kun je de onderste drie traptreden ombouwen tot klepvakken. Dan til je de traptrede op en creëer je daaronder een opberg vak voor voetbalschoenen of zonnebrillen bijvoorbeeld. Zo zijn er veel mooie en handige plekjes in de gang die je optimaal kun benutten, want je ruimte hier is kostbaar. 

Tip 2 – Alleen het actuele seizoen
In de gang bewaar je alleen spullen die je dat seizoen nodig hebt. Dus in de zomer zijn dat zonnebrillen en zonnebrand. In de winter zijn dat handschoenen, mutsen, sjaals etc…Het actuele seizoen ligt bij de hand in de gang, maar het andere seizoen kan in een doos of kast op zolder. Wees ook kritisch naar de hoeveelheid schoenen in de gang. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en de grootte van je huishouden, zou je kunnen zeggen maximaal twee paar per persoon. De rest bewaart iedereen boven in zijn kledingkast. Dit bespaart zoveel rommel in de gang. Ideaal!

Tip 3 – Voor iedereen een eigen plek 
Zorg dat iedere huisgenoot zijn/haar eigen plek heeft in de gang. Zodat ze bij binnenkomst alles makkelijk kunnen terugleggen en als ze weggaan kunnen ze alles makkelijk vinden, zonder stress. Denk aan een vakkenkast met bakken erin. Of een ladekast met voor iedereen een eigen lade. Het maakt dan niet uit dat de inhoud zelf rommelig is, als die persoon er maar zelf zijn spullen in kan terugvinden. En zo heeft niemand last van elkaar. Denk ook aan een eigen plekje voor je hond. Een klein kapstokje is voldoende voor een riem en nog een paar honden-accessoires. 

Laatste tips 
Het is belangrijk in de gang dat de vloer leeg blijft. Zo kunnen alle deuren goed open, heb je geen rommelig aanzicht en is er altijd een veilige exit mogelijk. En zorg er verder voor dat alles zoveel mogelijk uit het zicht is. Dus, plafondhoge schuifdeuren en ladeblokken met blinde lades. Dat geeft rust en ruimte aan zo’n gang.

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, 
Eva.

 

Aan de slag