Slimme oplossingen voor de bijkeuken


Als je te weinig ruimte in je keuken of bijkeuken ervaart, is er eigenlijk altijd maar een reden: je bewaart hier te veel spullen. Waarschijnlijk herken je het wel; in de loop van de jaren is de bijkeuken een verzamelplek geworden van veel spullen die je helemaal niet veel gebruikt. Zo zonde! Een mooi moment om deze kostbare ruimte eens goed onder de loop te nemen en een nieuw kans te geven. Daar gaan we!

Stap 1 – Kijk er eens na met een frisse blik
De grootste uitdaging is om naar deze ruimte te kijken alsof je hem voor het eerst ziet. Neem er even de tijd voor. Ga op een stoel zitten in de ruimte of ga desnoods op de grond zetten. Maar, neem even de tijd om goed om je heen te kijken en te zien wat er kan. Heb je planken? Staan er al kasten? Zijn die nog handig en heel? Zijn er hoekjes die je nu niet gebruikt en waarom niet? Kijk ernaar met een frisse bril en ga dan visualiseren hoe het er hier ook kan uitzien. Wil je er een strakke voorraadkast van maken? Wie gebruikt deze kast voornamelijk? Hoe past deze kast/kamer in je gezins-logistiek? Als je op al die vragen en antwoord hebt, weet je hoe je de bijkeuken zou willen hebben. En dat is je beginpunt. 

Stap 2 – Sorteren
Nu je weet wat je hier zou willen (en wat je er dus ook NIET zou willen) is het tijd om alles uit de bijkeuken te halen. Alles. Zorg dat je alles sorteert in categorieën zodat je soort bij soort houdt. Denk erom dat de bijkeuken niet bedoeld is voor open voedselverpakkingen. Die horen in je keuken. Verder kun je hier eigenlijk alles tegenkomen en sorteren in groepjes. Als je dat hebt gedaan en je hebt daarbij ook gelijk alles weggehaald dat niet in de bijkeuken hoort, heb je het overzicht van de spullen die je gaat terugplaatsen. Spullen die je niet wekelijks of zelfs maandelijks gebruikt, horen niet in de bijkeuken. Die horen op zolder. Denk daarbij aan je gourmetstel en seizoensspullen zoals Pasen, Halloween of Kerst. 

Stap 3 – alles op zijn plek
Nu kun je voor iedere categorie een bak zoeken die op je planken past. Zorg voor zoveel mogelijk dezelfde bakken voor een uniforme en rustige uitstraling. Het liefst niet-transparant en zonder deksel. Probeer ook creatief te denken als je een afwijkend formaat tegenkomt. Heb je bijvoorbeeld vaak vacuümverpakte afbakstokbroden op voorraad, misschien moet je daarvoor een langwerpige rieten mand gebruiken, zoals bij de bakker. Maar, houd je verder zoveel mogelijk aan 1 soort bak. En zorg ervoor dat gevaarlijke categorieën (batterijen, schoonmaakmiddelen, medicijnen etc…) buiten bereik van kinderen geplaatst worden. 

Stap 4 – labels zijn een must
Dit is misschien wel de belangrijkste stap om alles opgeruimd te houden; labels! Zorg dat iedere bak/categorie en/of plank een label krijgt. Allen dan kunnen alle huisgenoten het nieuwe opruimsysteem hanteren. Denk aan algemene omschrijvingen, zoals ‘vuur’ voor een bak waar je kaarsen, lucifers en open haard spullen bewaard. Of ‘huisdieren’ voor alle spullen die je voor je hond en kat wilt bewaren. Hoe algemener de categorie hoe makkelijker je de bakken kunt gebruiken voor opslag. Zo hoef je niet na te denken over waar iets ligt, het label zegt het voor je. Nooit meer iets kwijt en alles overzichtelijk!

Zet ‘m op en have fun doing so!

Ciao, 
Eva.

 

Aan de slag: