Maak je eigen poppenhuis!

Vakman Harry legt in de video hieronder alles stap voor stap uit.


Dit heb je nodig:
-          2 x 18 mm MDF plaatmateriaal afm. 1.22 x 2.44
-          Constructielijm
-          Grondverf (geschikt voor MDF)
-          Schuurpapier
-          Ontvetter 
-          Aflak verf (kleur naar keuze)
-          Cirkelzaag
-          Decoupeerzaag
 
Zaagplan
Klik hier voor het complete zaagplan met de afmetingen er bij. Teken dit zorgvuldig na, dan weet je zeker dat het straks allemaal perfect past. Na het tekenen kan het zaagwerk beginnen.
 
TIP: laat het zagen over aan de Hubo vakman!
 
Schuren en schilderen
Voordat je schuurt moet je eerst ontvetten. Doe je dit niet, dan verspreid het vet en vuil zich over het oppervlak en hecht de verf minder goed.
 
Na het schuren zet je alle delen in de grondverf. Gebruik een grondverf geschikt voor MDF. Bijvoorbeeld de Multiprimer van Karakter. Dit is een watergedragen en reukarme grondverf.

Omdat de kopse kanten van de verschillende delen veel verf opzuigen zet je deze twee keer  in de grondverf.
 
Is de verf droog? Zet dan voor de eerste keer het hele poppenhuis in elkaar, maar lijm het nog niet vast. De bedoeling is dat je nu kijkt waar je straks welke ruimte maakt. Eventueel maak je ramen en deuren tussen de ruimtes. Nu kun je goed kijken waar deze moeten komen. 
 
Haal vervolgens het poppenhuis weer uit elkaar en verf of behang de wanden en vloeren van alle ruimtes. Je kunt hiervoor restjes behang gebruiken, maar jook een patroon printen en dit op de muur plakken. Ook scrappapier heeft leuke dessins. De vloer bedek je met een stukje echte vloerbedekking, kleine tegeltjes of je maakt een  houten vloer met ijsstokjes of van een bamboe placement. 
 
In elkaar zetten
Heb je alle afzonderlijke delen klaar? Dan wordt het tijd om het poppenhuis definitief in elkaar te zetten. Gebruik hiervoor een sterke, sneldrogende constructielijm. Bijvoorbeeld de Bison Woodmax. Deze lijm is makkelijk te verwerken en droogt snel. 
 
Inrichten
Het leukste van alles: het inrichten van het poppenhuis! Gebruikt kant en klare meubels, of maak ze zelf. Op internet vind heel veel leuks. Een paar op rij:
 
-          Meubels maken van deuvels; met een lijmpistool en deuvels maak je heel snel hele leuke meubeltjes. 
-          Lijm 2 draaidoppen op elkaar en je hebt een barkruk.
-          Lijm 3 draaidoppen op elkaar, lijm er een bierviltje op en je hebt een statafel.
-          Een ladder maak je van 2 rietjes en de deuvels dienen als sport.

Veel succes en plezier!

Dit heb je nodig: