Eva helpt: Arjan (36) en Lizet (35)

"Onze kinderen van 1, 3 en 5 jaar maken zoveel rommel in huis, hoe zorg ik dat ze gaan opruimen?"

gezin opruimcoach eva


Kinderen vinden het super leuk om mee te helpen in huis. Dat lijkt misschien niet altijd zo wanneer ze ondersteboven op de bank hangen en klieren, maar het is echt zo. In de kleuterklas is alles heel duidelijk geordend en heeft alles een plek. Kinde­ren weten dat en volgen dat systeem keurig. Dat kun je thuis ook doen. Het is aan jou als ouder om te zorgen dat we het leuk voor ze maken. Zo wordt het langzaam onderdeel van hun routine. Jij gaat ze dit leren. Dat begint met een aantal basics:
 

  • Geef zelf altijd het goede voorbeeld. Ruim je eigen spullen op en maak het onderdeel van je dagelijk­se routine. Voorbeeld doet volgen.

  • Zorg dat hun speelgoed zo toegankelijk is dat ze het zelf kunnen oppakken en terugleggen. Denk aan gesloten bakken met labels erop. Bakken die niet te groot zijn, anders kunnen ze geen overzicht houden. 

  • Maak van speelgoed opruimen een positieve ervaring door het als een gewoonte en ritueel te zien. Doe het op vaste momenten gedurende de dag. Zing het opruimlied of beloon ze met iets lekkers of leuks als het opgeruimd is. 

  • En tenslotte misschien wel de belangrijkste: benader ze altijd positief en voel het als jouw verantwoordelijkheid om ze dit te leren.


Als het je toch allemaal een beetje te veel wordt, zet je gewoon een kopje thee midden in de chaos en doe je je ogen dicht. Tel langzaam tot twintig en negeer alles om je heen. Als je je ogen opendoet, voel je de energie terugstromen om aan de slag te gaan en je kids er positief bij te betrekken. 

Zet ‘m op!