In 5 stappen naar een comfortabele thuiswerkplek

We kennen inmiddels de voor- en nadelen van het thuiswerken: je reist minder, hebt meer tijd en bent productiever dan ooit. Ook werk en privé wissel je moeiteloos af. Zowel jij als je werkgever zijn tevreden. Tijd om je werkplek nu écht onder handen te nemen. Dit komt je werkgemak en gezondheid nóg meer ten goede.

1. Fix de basics: bureau, stoel, kabel
Blijf je in de keuken? Of zoek je een betere werkplek? Denk hier goed over na, het kan nog wel even duren voor we weer volledig naar kantoor gaan. Misschien werk je straks liever thuis en wordt dit je vaste plek. Wie zal het zeggen.

Regel dus (1) een comfortabele stoel met hoogte-, arm- en lendensteun en (2) een ruim bureau. Komen berichten laat binnen? Lopen calls vast? Regel ook een internetkabel (3). Scheelt gedoe en heb je zo gefixt.
 

2. Verhoog je focus met kleur
Kleuren zijn mega belangrijk voor je focus. Zo heeft elke kleur zijn eigen invloed op gemoed en productiviteit. Als je veel rust en concentratie nodig hebt zijn knalkleuren zoals geel, rood en oranje niet handig. Wanneer de ruimte donker is met weinig lichtinval, dan zijn tinten zoals lichtgeel of roomwit een goede keuze.

Heb je een creatief beroep? Dan zijn vrolijke tinten geschikt. Werk je in een zakelijke omgeving met een meer serieuze uitstraling? Gebruik dan meer grijstinten met hier en daar een subtiel kleuraccent. De kleuren groen en blauw zorgen weer voor vertrouwen en rust.
 

3. Boost je productiviteit met verlichting
Heel simpel: hoe meer daglicht, hoe beter. De aanwezigheid van genoeg (dag)licht heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Het beïnvloedt onze hormoonhuishouding, eetpatroon, lichaamstemperatuur en stemming. Een gebrek brengt je ritme van slag en verhoogt de kans op diabetes, obesitas en depressies.

Om dit tegen te gaan, kun je low-budget zo dicht mogelijk bij het raam gaan zitten. Nog beter is uitkijken op een natuurlijke omgeving, zoals een tuin of bos. Meer budget? Kies dan materialen die licht weerkaatsen, zoals spiegels. Grote portemonnee? Vervang dan deuren en muren door glas.

Is dit allemaal niet mogelijk? Vervang dan normale verlichting door biodynamische verlichting. Dit kunstmatige licht bootst de dynamiek van daglicht na. Effectief werken? Zet het licht dan fel. Brainstormen? Zet het licht dan iets zwakker, dat stimuleert de creativiteit.
 

4. Verwarm je werkplek
De schuur, zolder, wasruimte of rommelkamer als werkplek is vaak niet voorzien van verwarming. Je kunt de verwarming heel hoog zetten en het hele huis verwarmen, maar de lucht wordt dan droog. Met losse panelen van infraroodverwarming verwarm je lokaal en gericht.

Een andere oplossing is een thermostaatknop. Deze heeft een element dat gevoelig is voor omgevingstemperatuur, waardoor je in elke kamer een gewenste temperatuur regelt. Je kunt een ruimte ook verwarmen met een convectorkachel, deze verwarmt de hele ruimte en is energiezuinig.
 

5. Minimaliseer je spullen
Een overzichtelijke werkplek betekent een opgeruimd hoofd. Dit begint met visie: hoe moet je werkplek eruitzien? Welke spullen gebruik je, welke niet? De antwoorden helpen je bij je motivatie. Daarna begin je.

Je verdeelt eerst (a la Marie Kondo) je spullen in categorieën: verzamel alle documenten, mappen en boeken. Kun je dit digitaal bewaren? Dan heb je de fysieke documentatie niet nodig. Lekker digitaliseren. De rest leg je in kastjes en lades, met zo min mogelijk spullen op het bureau. Daarna minimaliseer je alle bakjes. Te weinig plek? Denk eens aan een maatwerkkast. Deze maken onze vakmensen op maat, ook in die lastige hoek of onder dat lage plafond.
 

6. Pak je privacy
Belangrijke meeting? Brainstorm met het hele team? Afzondering is dan gewenst. Met raamdecoratie blijft er voldoende ruimte voor daglicht, maar is er geen afleiding door verkeer, langslopende mensen of andere activiteit van buiten.
 


Veel succes met het inrichten van jouw thuiswerkplek!