Eva helpt: Gitta (68)

'Ik heb vier zonen die allemaal het huis uit zijn. Onze zolder staat vol met dozen van hen. Wat doe ik met al die herinneringen van vroeger? Knutselwerkjes, speelgoed, schoolspullen. En wat moet ik met die dozen? Ik wil mijn zolder terug!'

moeder eva

Eva:

Wat een heerlijk gevoel dat ze allemaal uitgevlogen zijn, gefeliciteerd! Dit is een persoonlijke afweging, maar begint met de vraag; voor wie bewaar je de jeugdherinneringen? Is het iets waar je zelf blij van wordt en ga je er graag doorheen? Of heb je het voor je zoons bewaard, omdat je denkt dat ze het graag willen hebben?

Zorg dat je hier een eerlijk en duidelijk antwoord over hebt, pas dan kun je handelen. Als je het voor je zoons bewaart, is deze vraag snel opgelost: plan een dag met ze in de agenda, dat ze het allemaal kunnen komen ophalen of eventueel bij jou thuis kunnen uitzoeken.

Dan kunnen ze zelf beslissen wat ze ermee willen doen. Na die dag is het dus ook bij jou weg. Als zij er zelf geen ruimte voor hebben, maar het wel willen bewaren, kunnen ze zelf ergens (externe) opslag huren. Het gaat erom dat het bij deze insteek hun verantwoordelijk is en niet die van jou.

Als je zoons het niet willen bewaren, maar jij wel, is het traject wat intensiever. Vraag jezelf dan af hoe je het bij je wilt houden. Wil je er vaak doorheen gaan? Wil je ernaar kunnen kijken? Vraag jezelf af hoe je het onderdeel wilt maken van je huishouden. In een doos op zolder kijkt niemand er meer naar en dat is zonde. Dus ga door de spullen heen en bedenk wat je ermee wilt doen. Er zijn veel creatieve manieren waarmee je deze spullen een plek geeft. Je kunt bijvoorbeeld van alles wat je mooi vindt een foto maken en dan per zoon een herinnerings-knutselboek maken met die foto’s. Dan kunnen de papieren knutsels zelf wel weg.

Je kunt daarnaast nog een éém mooie doos per zoon kopen en die vullen met de spullen die je graag bewaart. Misschien wat babykleding en -schoentjes en een lievelingsboek of knuffel. Zorg dat je het tot één mooie doos per zoon beperkt en zet die op een toegankelijke plek. Maak de herinneringen zo onderdeel van je leven, in plaats van op een stoffige plek op zolder.

Dit is uiteraard een lange termijn project, maar je geniet zeker van de ruimte die dat oplevert. 

Dus, houd vol en denk aan je doel terwijl je ermee bezig bent.